sunnuntai 25. marraskuuta 2007

TÄLLAINEN OLEN

Omat demografiset tekijäni ovat aika tavalliset. Olen 18-vuotias naimaton lapseton mies. Asun Helsingissä, Oulunkylässä yksiössä, jonka omistaa äitini. Tuloni ovat tällä hetkellä varsin minimaaliset, sillä en käy töissä opiskelun ohessa. Äidinkielenäni puhun suomea ja omaan erinomaisen englannin kielen taidon. Ruotsia puhun tarvittaessa. Uskonnolliselta näkökannalta kuvailisin itseäni ateistiksi, jolla on paikoitellen varsin satanistinen elämänfilosofia. 

Psykologisia tekijöitä itsestäni en löydä kovinkaan montaa, joku muu onnistuisi minun kuvailemisessani luultavasti paremmin. En ole riippuvainen mistään virkistystoiminnasta, vaan viihdyn hyvin omissa oloissani musiikin parissa, joko soittaen, kuunnellen tai säveltäen.  Sosiaaliset tarpeeni eivät ole kovin suuret, jo pienestä pitäen olen viihtynyt erittäin hyvin yksin, mutta tämä ei tarkoita, ettenkö tuntisi oloani kotoisaksi myös ihmisten keskellä. Motivaatiota miettiessä minua eniten ostamiseen houkuttavat sisällölliset tekijät. Tuotetta ostaessani tutkin tarkasti, mikä tuote sopii minun käyttötarkoituksiini parhaiten ja olen myös melko merkkiuskollinen. Jos olen ollut tyytyväinen jonkin valmistajan edelliseen tuotteeseen on todennäköistä, että ostan myös uuden version tuotteesta samalta valmistajalta. 

Tarkasteltavaksi tuotteeksi olen valinnut Opeth-yhtyeen uusimman julkaisun, The Roundhouse Tapes-livelevyn. Omistan yhtyeen koko tuotannon ja laatun on ollut joka levyllä päätä huimaava. Yhtyeen voimahahmolla, Kitaristi-laulaja-säveltäjä-sanoittaja Mikael Åkerfeldtillä on takanaan yhtyeellinen mestarillisen taitavia muusikoita. Tämä tosiseikka ja se, että yhtyeen kappaleet ovat todella omaperäisiä, progressiivista death metallia jopa folkahtaviin akustisiin osioihin yhdisteleviä mestariteoksia. Olin heti levyn julkaisupäivänä aamulla ennen kouluun menemistä levykaupassa ostamassa levyn, sillä olin varma, että saan rahoilleni täyden vastineen. Tutustuin myös internetin välityksellä muiden levyyn tutustuneiden kommentteja, ja palaute oli ollut yksinomaan ylistävää. Opethilla ei varsinaisia kilpailijoita ole, sillä yksikään muu yhtye ei tee samanlaista musiikkia. Vaikka olisinkin kuullut paljon negatiivista palautetta, olisin ostanut levyn jo pelkästään siitä syystä, että haluan omistaa yhtyeen kaikki julkaisut, ja haluan tukea yhtyettä, joka on yksi suosikeistani.

tiistai 20. marraskuuta 2007

YMPÄRISTÖSTÄ YMMÄLLÄÄN?

Valitsin käsiteltäväksi jo edellisessä teemassa käsitellyn Musamaailma Oy:n.

Tausta
Musamaailma on Helsingin Kampissa sijaitseva musiikkitarvikkeita myyvä ja maahantuova yritys. Musamaailma toimii Suomessa monien eri valmistajien maahantuojana, näitä ovat mm. ESP, Warwick, Tokai, Spector sekä Pearl.

Kysyntä ja markkinat

Musamaailma, kuten monet muutkin pääkaupunkiseudulla ja Suomessa toimivat liikkeet ovat erikoistuneet musiikkitarvikkeisiin, joiden kysyntä on käsittääkseni ollut jatkuvassa kasvussa, johtuen mm. suomalaisten artistien ja yhtyeiden kasvaneesta kansainvälisestä suosiosta. Markkinat eivät ole valtavan suuret, soittimien ollessa usein varsin kalliita ja pitkään käytössä olevia, eli uusia soittimia ostetaan varsin harvoin. Tämä näkyy erityisesti erilaisten nettihuutokauppojen yms. soitinvalikoimassa. 

Kilpailu

Kuten aikaisemmin jo totesin, on Suomessa lukuisia muitakin musiikkiliikkeitä, joten Musamaailman on jollakin tavalla erotuttava tästä joukosta. Varsinkin viime vuosina Musamaailma on vahvasti profiloitunut raskaan rockin ja metallin saralla toimivien muusikoiden liikkeeksi. Tämän puolesta puhuu myös ESP:n vahva edustus kotimaisten metallibändien soitinarsenaaleissa. Kilpailijat Helsingissä, kuten Levytukku Oy ja F-Musiikki eivät ole profiloituneet ainakaan yhtä voimakkaasti minkään tietyn genren liikkeiksi. F-Musiikki tarjoaa toimitiloissaan Kaisaniemessä soittimia laidasta laitaan- viuluista sähkökitaroiden ja rumpujen kautta flyygeleihin. Tämä voi osaltaan selittää kyseisen liikkeen "kasvottomuutta", mutta Levytukun aavistuksen hahmoton olemus musiikkiliikkeenä on jäänyt minulle arvoitukseksi.

Ulkoiset sidosryhmät

Musamaailman tärkeät ulkoiset sidosryhmät ovat tietysti soittimia ja tarvikkeita maahantuovat yritykset, jotka toimivat usein eri puolilla maailmaa, lähinnä kuitenkin Yhdysvalloissa, Japanissa ja Keski-Euroopassa. Musamaailmalla on oma verkkokauppansa, joka tarkoittaa, että yrityksellä täytyy olla jonkin sortin kuljetuspalvelu käytettävissään.


Julkinen valta

En keksi mitään erityistä lakia tai asetusta, mikä koskisi juuri Musamaailman kaltaisia yrityksiä. Tietenkin normaalit kauppalait ja kilpailulait koskevat kaikkia Suomessa toimivia yrityksiä, mutta en ole ainakaan kuullut lakipykälästä, mikä koskisi soittimien tai musiikkitarvikkeiden myyntiä tai maahantuontia.

Taloudellinen ja teknologinen ympäristö

Hyvä yleinen taloudellinen tilanne on edellytys sille, että soitinmarkkinat voivat toimia kunnolla. Jos ihmisillä ei ole liiaksi rahaa käytettävissään, tuskin he marssivat kauppaan ostamaan uutta, kallista kitaraa. Teknologinen kehitys ei ole soittimien markkinoinnissa itsessään kovin suuressa osassa. Tämän puolesta puhuu se, että yli 50 vuotta vanhat kitaramallit ovat silti myynnissä ympäri maailmaa. Vahvistimien ja kaiuttimien osalla teknologinen kehitys on nykyään suuressa osassa, sillä transistorivahvistimet kasvattavat suosiotaan, vieden markkinoita perinteisemmiltä putkivahvistimilta. Erilaisten efektilaitteiden ja muiden tarvikkeiden, kuten viritysmittarien on kuitenkin syytä olla ajan vaatimusten tasalla.

Kulttuuri ja elinympäristö

Musamaailmalla ei ole toimipisteitä muualla kuin Kampissa, on yritys varmasti kulttuurillisesti yhdenmukainen ympäristönsä kanssa, joten jokainen helsinkiläinen voi tuntea asioivansa tutussa ja turvallisessa ympäristössä.

Demografinen ympäristö

Musamaailman, kuten muidenkin musiikkiliikkeiden asiakaskunta on varsin rajallinen. Aina liikkeessä käydessäni olen nähnyt nuorisoa paikalla, joten tästä voi päätellä myös jotain asiakaskunnan iästä. Eri soitinvalmistajat vetoavat eri ikäisiin ihmisiin, joten on turha kuitenkaan tehdä hätäistä johtopäätöstä Musamaailmasta vain nuorison suosimana liikkeenä.

Kansainvälinen ympäristö

Koska Euroopassa, erityisesti Saksassa on lukuisia soitinvalmistajia, joilla ei ole Suomessa maahantuojaa, on kauppa keskittynyt voimakkaasti internettiin. Suuret verkkokaupat, kuten Thomann.de ovat ehkäpä Musamaailman suurin haastaja kansainvälisillä markkinoilla. Kansainväliseen ympäristöön olennaisesti liittyvä maailmantalous on epäsuorasti, mutta silti loppujen lopuksi varsin merkityksellisesti tekijänä mukana Musamaailman taloudellisessa tilanteessa ja liikkeen kyvyssä tarjota parasta mahdollista palvelua ja laadukkaita tuotteita oikeaan hintaan.

maanantai 19. marraskuuta 2007

MINÄ JA MARKKINOINTI

Markkinointi - keino, jolla yritykset pyrkivät luomaan tuotteita tai palveluita asiakkailleen ja keino luoda ostohalua ja ylläpitää asiakassuhteita ei ole ollut kovinkaan merkittävässä osassa elämääni tähän mennessä. Nykyaikaisen markkinoinnin toinen päätavoite, asiakassuhteiden luominen ei hallitse omia ostotottumuksiani. Ruokaostokseni teen milloin mistäkin kaupasta, yleensä jostakin lähistöllä sijaitsevasta kaupasta, mutta niidenkin lukumäärän kasvaessa jatkuvasti en katso pitäväni itseäni missään lähikaupassa kanta-asiakkaana.

Ruokakauppojen ollessa poissa laskuista mahdollisen kanta-asiakkuuden kannalta, voikin siirtyä tarkastelemaan jotain muita tuotteita kuin päivittäistavaroita tarjoavia liikkeitä. Vaateostokseni teen milloin mistäkin, tarpeen kasvaessa ja budjetin ollessa kohdillaan. Eräs esimerkki omista ostotottumuksistani ovat soittimet yms. musiikkitarvikkeet, joita olen ostanut milloin mistäkin liikkeestä tai jopa toisesta maasta eBayn kautta. Ehdottomasti suurin osa soittimistani, nyt käyttämäni vahvistin ja kaiutinkaappi ovat ostettu Kampin Musamaailmasta, mutta en siltikään katso olevani liikkeen kanta-asiakas, tai ainakaan kovin uskollinen sellainen, sillä teen vastaavia ostoksia myös muistakin liikkeistä.

Asiakassuhteita minulle on siis syntynyt, mutta en siltikään katso olevani kanta-asiakas missään liikkeessä. Asiakassuhteen ylläpidosta ei  näin minulla ole hirveästi sanottavaa. Kanta-asiakaskortit ja vastaavat olen onnistunut välttämään, Stockmannin korttia lukuunottamatta, sillä sen hankkimisesta aiheutui minulle kerran mittavat säästöt. Vaikka en ole Patolan Nesteen varsinainen kanta-asiakas, ajattelin lähteä sinne nyt ruokaostoksille, sillä en käynyt aikaisemmin missään lähikaupassa.